El passat 19 de febrer la Societat Catalana de Dolor i la Societat Balear del Dolor van celebrar una jornada amb el tema “Cannabinoides i el Dolor Crònic”.

El Doctor Lorente, que lidera la unitat de Clínica del Dolor es va encarregar de tancar l’acte amb les conclusions i reflexions finals.

Els cannabinoides i el tractament del dolor

La planta del cànnabis és coneguda des de l’antiguitat i el seu ús com a remei per diverses dolències s’ha mantingut des d’aleshores en diverses cultures.

En el món occidental, aquest ús medicinal ha tingut importants obstacles des que va ser considerada una substància il·legal i d’ús recreatiu majoritàriament.

Aquests problemes legals han evitat que es poguessin realitzar estudis científics a gran escala per clarificar les propietats terapèutiques reals dels derivats de la planta, ja fossin com a extractes de la mateixa (cànnabis medicinal) o com productes farmacèutics dels principis actius.

No obstant aquestes dificultats, avui disposem d’estudis que ens alerten de les propietats del cànnabis en alguns quadres clínics. Fins i tot ja hi ha països que davant de l’evidència han legalitzat el seu ús en medicina pel tractament d’aquestes dolències adaptant el seu marc legal.

Aquesta adaptació en la reglamentació permet realitzar estudis amb nombre de pacients superior, extreure conclusions amb més evidència científica i finalment portar a la pràctica clínica noves alternatives terapèutiques que beneficiïn als pacients.
Dins de les possibilitats que actualment sabem que poden tenir el cànnabis, hi ha el dolor crònic, especialment el de tipus neuropàtic, el dolor oncològic, l’espasticitat en pacients amb esclerosi múltiple i el tractament de les nàusees i vòmits en pacients que reben quimioteràpia.

Esperem que aquesta corrent aperturista en la reglamentació que ara es pot trobar en països com Canadà, Alemanya, Itàlia o Portugal, sigui aviat extensiva a la resta de països incloent-hi Espanya, per així poder disposar de més recursos que oferir als pacients que pateixen aquests quadres clínics i millorar la seva qualitat de vida.

 

Podeu veure el programa de la jornada en aquest document pdf

Por IMECBA